Aude

Ga naar: navigatie, zoeken
Lagrasse

De Aude Pays Cathare, een bevoorrecht gebied, dat vaak « Petite France » door zijn liefhebbers wordt genoemd.

De Aude is een streek waar het verleden kracht en schoonheid aan het heden verleent. Een streek waar traditie met poëzie en het ongewone met charme gecombineerd wordt. Een streek waar de verscheidenheid aan landschappen telkens weer een nieuwe emotie oproept.

De Aude is ook de natuur in al haar vormen : het gebergte, de majestueuze hoge bergtoppen van de Pyreneeën in het Zuiden en van de Montagne Noire (de Zwarte Bergen), laatste hellingen van het Massif Central in het Noorden. Het Aude - gebied telt een 50 km lange aangelegde kust aan de Middellandse Zee, die aan alle moderne toeristische eisen beantwoordt. Deze kleurrijke kust komt helemaal tot haar recht dankzij de kleine pittoreske vissersdorpjes, de vogeleilandjes, de meren, ...

Menu

Steden en dorpen

Culturele ontdekkingen

Carcasonne

De prachtige lanschappen omkaderen een rijk verleden, dat het daglicht schonk aan talrijke prestigieuze burchten en abdijen, heuse parels van het streekpatrimonium. Diegene die in de wildachtige landschappen van de Corbières tot het Pays d’Olmes in de voetsporen van een verloren godsdienst wandelt, zal langs de weg indrukwekkende vestingen, « duizelingwekkende burchten » en romaanse abdijen aantreffen. Deze routes zijn zowel te voet als te paard zeer aangrijpend. Carcassonne, hoofdstad van de Aude, is met zijn 52 toren en dubbele ommuring de grootste intacte gebleven middeleeuwse vestingstad van Europa, die u absoluut niet mag missen.

Wijntoerisme

De Aude is ook het achterland, het tarwe en de wijngaarden. Van de Corbières tot de Minervois is de grond met wijnstokken overdekt, ze klemmen zich onder de zon vast aan de rotsachtige hellingen van de heuvels... In de Aude is de passie voor goede wijnen bijna een ritueel, een traditie geworden. De reputatie van onze wijnen reikt nu tot ver buiten de grenzen van Frankrijk : Corbières, Minervois, Fitou, Limoux, Clape-Quatourze, Malepère, Cabardès.


Riviertoerisme

Het Canal du Midi is 240 km lang, en is één van de oudste staaltjes van hydraulische techniek en architecturale kunst. Het maakt ook deel uit van het architecturaal patrimonium van Frankrijk. 350 kunstwerken (sluizen, bruggen, aquaducten, stortbekkens), waarvan sommige in hun oorspronkelijke staat bewaard bleven, en een jaagpad omzoomd door eeuwenoude bomen, bezorgden het Canal du Midi in 1996 een plaats in het Werelderfgoed van de UNESCO.

Het Canal laat toe de Aude te verkennen op het trage ritme van een woonschuit (6 km per uur) en nodigt u uit voor een reis doorheen de gastronomische streek. De laatste jaren kende het riviertoerisme veel succes zowel voor weekends als voor een week te varen…


Natuuractiviteiten

Streek van veroveraars en om te veroveren, is de Aude ook te leven in allerlei activiteiten : vissen op zee, zeilen en surfen, hydrospeed en kano kayak in de Pyreneeën, trektochten te voet en te paard, mountainbike of fietsen in ongerepte natuurgebieden.


Het programma “Pays Cathare”

Sinds meer dan tien jaar voert de Aude een lokaal ontwikkelingsbeleid, gebaseerd op de opwaardering van het patrimonium. Het principe van dit beleid, door Europa gesteund, is gebaseerd op de bevordering van het behoud en de ontwikkeling van de economie in de primaire sector, en dit mede dankzij de toeristische activiteit. Het is een volledig opwaarderingsprogramma van het Pays Cathare, dat is opgesteld om de aantrekkingskracht van de beroemde kastelen te versterken door voor elk van hen een specifiek thema te ontwikkelen.

Dankzij het label « Pays Cathare », dat de routes aangeeft en de producten en diensten die alle garanties van kwaliteit en echtheid bezitten, kan iedereen naar zijn believen zijn eigen route samenstellen.

Om het heden beter te kunnen begrijpen en de toekomst van de Aude te kunnen voorzien moeten wij even in het verleden terugblikken. In dat opzicht speelt de Aude het spel « van terug in de tijd te gaan » uitstekend. Hier vertelt elke steen, elke steeg, elk monument een verhaal en zij nodigen uit om de andere facetten van het département te ontdekken : gastronomie van de streek, ambachtskunst, musea, ...


Het Carnaval

Carnaval

In het department de Aude begon de carnavalsperiode vroeger op de dag dat werd gestart met het slachten van de varkens, in de winter. Met een wit kartonnen masker op of het gezicht met zwartsel ingesmeerd, gaan de jongeren van huis tot huis en bedelen om eten. Sommigen dragen een kledingstuk binnenstebuiten, anderen verkleden zich als vrouw, zuigeling of grijsaard. Een strooien carnavalspop, Carnaval genoemd, wordt door de straten gedragen en vervolgens berecht, vooral in het occitaans, voor alle zonden die op het dorp rusten. De pop wordt ter dood gebracht: opgehangen of, vaker nog verbrand. De jongeren, die zich inmiddels van hun masker hebben ontdaan, dansen en zingen rond het vuur.

Verder lezen....

Met dank aan

Comité Départemental du Tourisme de l’Aude
Comité Départemental du Tourisme de l’Aude

 

Navigatie: Steden en dorpen in Aude

Arques, Carcassonne, Caunes–Minervois, Escouloubre-les-Bains, Lagrasse,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Aude&oldid=218762"

  

 
Kaart Aude

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 989 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:33 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Carry en Vera.