Atlantische Loirestreek

(Doorverwezen vanaf Atlantische Loire)
Ga naar: navigatie, zoeken
Moulin, Pays de la Loire

De rijkdom van de regio hoeft niet meer te worden aangetoond : La Baule en zijn thalassotherapie, de Vendée met zijn stranden en eilanden, Angers, Saumur, de Loire en haar wijngaarden en kastelen, het riviertoerisme in Sarthe en het vis- en tuiniertoerisme in Mayenne staan daar borg voor.

De Atlantische Loirestreek is ongeveer 33.000 km² groot. Ten noorden van de regio liggen Normandië en Bretagne, ten oosten de Loirestreek en ten zuiden Poitou-Charentes.

Vijf heel gevarieerde departementen vormen samen de Atlantische Loirestreek: Sarthe, Mayenne, Maine-et-Loire, Loire-Atlantique en Vendée. Allereerst is er natuurlijk de Loire die de streek van oost naar west doorkruist en de oceaan met 450 km kustlijn die aan de regio grenst. In het binnenland kenmerkt gemoedelijk coulisselandschap en een mooi kleurenpalet van diverse begroeiing de unieke sfeer.

Menu

Een bijzonder gebied

Oneindige stranden van fijn zand, ruwe kusten met scherpe inhammen, typische vissersdorpen, jachthavens en in de zon gloeiende zoutpannen sieren de zonnige kust van de Atlantische Loirestreek.

De badplaatsen La Baule, Les Sables d’Olonne en het eiland Noirmoutier zijn tot over de grenzen bekend en oefenen jaar in jaar uit een grote aantrekkingskracht op toeristen uit. Andere plaatsen willen daarentegen hun rust en gemoedelijkheid behouden, zoals het Ile d’Yeu. De schattige witte vissershuisjes van dit eiland hebben felgekleurde luiken en hier vindt u tevens een beschermde en nog ongerepte natuur.


Langs de 450 kilometer lange kust van de Vendée en Loire-Atlantique zult u zich geen seconde vervelen. De stranden zijn een ideale plek om even helemaal niets doen... maar lenen zich natuurlijk ook uitstekend voor het bouwen van zandkastelen, voor surfen en kanoën op zee. Voor degenen die zeebenen hebben is het leuk om te weten dat prestigieuze zeilraces als de “Vendée Globe” en de “Saint- Nazaire-Dakar” hiervandaan vertrekken. En waar u ook aanmeert, u komt altijd in een thuishaven aan.

Waar zee is, zijn vissershavens. In de havens van la Turballe en van St-Gilles-Croixde-Vie meren de vissersloepen elke dag weer voor de visafslag aan en wanneer het eb is, zoeken wandelaars naar schelpdieren. En een wandeltocht langs de wilde kust zal u ongetwijfeld goeddoen, want de frisse en gezonde zeelucht bevat allerlei verkwikkende eigenschappen. Dat welzijn, die rust en dezelfde ontspannen sfeer vindt u tevens terug in de verschillende thalassotherapiecentra die de streek rijk is.

Steden en dorpen

Lekker actief

Wandelen

Beboste vlakten en heuvels, wegen waar geen eind aan lijkt te komen, paarden met een glanzende kleur… kortom, het perfecte decor voor degenen die op zoek zijn naar een actieve vakantie. De Atlantische Loirestreek biedt een onuitputtelijke bron van mogelijkheden, zo ook voor de wandel- en vogelliefhebbers. Menigeen heeft z’n zolen al flink versleten op de paden van het Guérandaise-schiereiland (Loire-Atlantique), de Gois (Vendée) en de Alpes Mancelles (Sarthe), die een totale lengte van niet minder dan 13000 kilometer hebben !

Fietsen

Ook fietsers kunnen alle kanten uit. En dat geldt zowel voor mountainbikers, wielrenners als voor de “gewone” fietser. Zo staat de “Coëvrons” bekend om z’n heuvelachtige landschappen, adembenemende dorpjes en om de historische trekpaden voor de binnenvaart. En als het allemaal net iets te veel wordt, kunt u in de wijngaarden van de Anjou even uitblazen. Al fietsend brengt u een bezoekje aan het gezellige centrum van Nantes en vervolgens zet u, langs de winderige kust, koers naar het Ile d’Yeu. Maar misschien laat u zich wel verleiden door een duik in zee!

Paardrijden

Paarden maken in de Atlantische Loirestreek net zo goed deel uit van het erfgoed als de natuur en de monumenten. En als u van paarden houdt, dan kunt u hier uw hart ophalen. U kunt er met een paard op uit trekken, de paardenbeurs van Angers of de renbaan van Craon bezoeken (en daar een gokje wagen) of een lesje volgen op een paardrijschool. “Cadre Noir”, de meest gerenommeerde school, bevindt zich overigens in Saumur.

Golfen

Een prachtig terrein, enkele obstakels en dan natuurlijk de holes… Het gebied tussen de Sarthe en de Vendée telt maar liefst 25 golfparcours. Die bevinden zich allen in een prachtige omgeving en zijn zowel voor beginners als voor ervaren golfspelers geschikt.

Het bezoeken waard

Pays de la Loire

In de Atlantische Loirestreek spreekt het erfgoed boekdelen! De talrijke kastelen, tuinen, historische dorpjes en monumenten verklappen elk op hun eigen manier de geheimen van hun eeuwenoude verleden.

Maillezais

De Loire staat bekend om z’n kastelen en ook in dit gebied doet die rivier haar naam eer aan. En elke tijd heeft zijn eigen stijl : zoals de Middeleeuwse forten van Angers en Nantes, waar Hertogin Anne met de scepter zwaaide. De Renaissance, XVIIe en XVIIIe eeuw komen weer tot leven dankzij pronkstukken als Plessis Bourré en de kastelen van Brissac en Le Lude. Elk slot vertelt zijn eigen verhaal over glorieuze tijden en gewonnen of verloren veldslagen. Sommige kastelen zijn uit krijtsteen opgetrokken en hebben een geraffineerde en elegante stijl ; andere burchten bestaan uit graniet en stralen daarmee onomstotelijk kracht en macht uit. En wat denkt u van de romantische tuinen ? Of van religieuze bouwwerken uit een ver of nabij verleden ? Zo vindt u in de Atlantische Loirestreek de enorme abdijen van Fontevraud (bekend door de liggende beelden) en Solesmes, waar nog steeds Gregoriaanse zang door de hemelhoge gangen klinkt. En als een teken van vroomheid en toewijding prijken de kathedralen van Le Mans, Evron en La Ferté-Bernard overal bovenuit.


Zeer typerend voor de streek zijn ook de holdorpen, die de bezoeker als het ware meenemen naar het tijdperk waarin de bewoners van de Loirestreek hun huizen in de kalkrotsen uitgroeven. Maar het erfgoed van de streek bestaat ook uit een rijke natuur. Al dat groen kunt u ondermeer bewonderen in een groot aantal parken en tuinen, zoals in de “Chemins de la Rose” van Doué la Fontaine, in het “Parc Oriental” van Maulévrier en in de “Jardin des Olfacties” in Coëx. Om de monumenten het eeuwige leven te schenken, heeft de Unesco besloten om de Val de Loire tot “Werelderfgoed” te klasseren. Onder die prestigieuze classificatie vallen met name de oevers van de Loire en het gebied tussen Montsoreau en Chalonnes sur Loire (Anjou).

Zomer of winter

Eten en drinken

De Atlantische Loirestreek moet door de goden zijn gezegend! De Romeinse wijnheilige Bacchus zou zich hier als God in Frankrijk voelen: de uitgestrekte wijngaarden van het gebied brengen een heel scala aan hoogkwalitatieve wijnen voort, van fruitig tot droog, van zacht tot mousserend en zowel wit, rood als rosé. Inderdaad iets minder bekend dan sommige hofmeesters in de materie, kunnen ze zonder te blozen met hen concurreren. De Saumur Brut, Savennières, waaronder de befaamde Coulée de Serrant, Coteaux du Layon en zijn Quarts de Chaume, Muscadet, Saumur-Champigny, Jasnières, de wijnen van Mareuil, Anjou-Village zijn zonder meer de karakeristieke en gegarandeerde herkomstbenamingen uit deze regio. Het is het paradijs van de Chenin, van de Melon de Bourgogne, etc... sommige nektars zijn afkomstig van een 150 jaar geleden uit Portugal geïmporteerde druivensoort.


Bij een goede wijn hoort een goed gerecht… en de streek staat dan ook bekend om heel wat culinaire hoogstandjes. Aan de Atlantische kust kunt u niet alleen genieten van een tonijnpastei à la “Ile d’Yeu”, maar hier komen ook het korrelige Guérande zout met z’n verfijnde smaak en Noirmoutier’s aardappelen vandaan.

Stroomopwaarts vindt u aan de Loire nog veel meer lekkernijen zoals snoekbaars op een bedje van fijne worteltjes, overgoten met witte boter. Vleesliefhebbers kunnen zich tegoed doen aan een Maine Anjou-biefstuk of aan de ongeëvenaarde varkenspastei uit Le Mans.

Zo’n overheerlijke maaltijd kan natuurlijk niet worden afgesloten zonder een zoet-zacht dessert. Laat u verleiden door een “fion” (een eiervla met kaneel of vanille), de “Plantagenêt” (een licht en gepralineerd biscuitje met bavarois, Cointreau en griotten) of door een vanillepudding met gebrande suiker en Kamok (koffielikeur). En wat denkt u van een glaasje Cointreau of Pommeau (appellikeur) als digestief, vergezeld van een berlingotsnoepje of een “quernon d’ardoise” ?

Overnachten

Leuke dagtrips

Saint-Martin

Kastelen

Met dank aan

De Atlantische Loirestreek

De Atlantische Loirestreek

 

Navigatie: Steden en dorpen in Atlantische Loirestreek

Angers, Le Lude, Le Mans, Malicorne sur Sarthe, Mayenne, Nantes, Saumur,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Atlantische_Loirestreek&oldid=218722"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:31 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn.