Asile Saint-Paul de Mausole

Ga naar: navigatie, zoeken
Asile Saint-Paul de Mausole

Cultureel en toeristisch centrum Vincent van Gogh. Het klooster is niet enkel befaamd omdat het Vincent van Gogh heeft opgevangen en verpleegd, het is ook een parel van Provençaalse romaanse bouwkunst.

Het dankt zijn naam aan de nabijheid van het Romeinse mausoleum van de Julii. Het kloosterhof uit de 11e en 12e eeuw toont een elegante en romaanse stijl, in de zin van Saint Trophime in Arles. Het paalt aan een kapel in zuiver romaanse stijl (behalve de gevel uit de 18e eeuw) die een vierkante toren heeft volgens Lombardische traditie. De Franciscanen van de bedelorde der observanten waren de eerste die er psychiatrische patiënten opvingen, vanaf de 15e eeuw. Deze plaatst treft de bezoeker vanwege de sereniteit die er heerst. Het is vandaag nog altijd een ‘Maison de Santé’ en er wordt gevraagd de rust te respecteren.

Ingang Saint-Paul de Mausole

In 1995 werd in Saint-Paul een therapeutisch kunstatelier opgericht, als complement aan de medische zorgen. Het Atelier Valetudo combineert kunst, research en verzorging. Een vleugel van het mooie romaanse kloosterhof bevat een museum over de periode waarin Van Gogh geïnterneerd was in Saint-Paul. Men ziet er ook de wedersamenstelling van de kamer van de schilder via een venster. Het was door dit venster dat hij een korenveld observeerde dat hij nadien 15 maal schilderde.

Een bezoek aan het ‘Champ Van Gogh’ laat meer dan 20 reproducties zien in groot formaat van de meest bekende doeken van Vincent Van Gogh op de plaatsen van hun creatie.

Met dank aan

Atout France

Atout France


  

 
Kaart Asile Saint-Paul de Mausole

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 330 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 dec 2010 om 15:10 door Wereld. Eerdere bijdragen van auteurs Pepperbot.