Argentinië

Ga naar: navigatie, zoeken
Buenos Aires Downtown

Argentinië is een republiek en ligt in het zuiden van Zuid-Amerika. Het Spaanstalige land ligt tussen het Andes gebergte en de Atlantische oceaan. Argentinië is vijfenzestig keer zo groot als Nederland. Argentinië grenst aan Uruguay, Paraguay, Brazilië, Chili en Bolivia. De naam van het land is afgeleid van het Latijnse woord ‘ argentum’ wat zilver betekent. De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires.

Menu

Waarom er naar toe

Argentinië is het land van de tango, de pampa's en de gauchos. Het land heeft prachtige Europese steden en een ruig binnenland. En natuurlijk is het het land van onze eigen Maxima! Ook heeft Argentinië veel verschillende mogelijkheden. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de prachtige bergen, savannes en de jungle. Maar Argentinië heeft ook leuke badplaatsen waar je een zonvakantie kunt doorbrengen. Verder zijn er natuurlijk de bekende plaatsen zoals de hoofdstad Buenos Aires.

Werelderfgoed

Geschiedenis

In het begin van de zestiende eeuw kwamen de eerste Europeanen naar Argentinië en omgeving. Ze zochten een doorgang van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan. Onder al die mensen was onder andere Pedro de Mendoza. Hij bouwde wat nu Buenos Aires is. Er kwamen steeds meer Spanjaarden die nederzettingen bouwden. In de 17e en 18e eeuw bloeide het gebied. Maar toen Buenos Aires het bestuurscentrum werd van Rio de la Plata veranderde dat. Rio de la Plata is een gebied dat Argentinië, Paraguay, Uruguay en een deel van Bolivia bestrijkt.

Argentinië werd onafhankelijk van Spanje in 1816. In de eerste jaren van de onafhankelijkheid waren er veel conflicten. Argentinië en Paraguay waren in oorlog. Die oorlog werd gewonnen door Argentinië. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen er veel immigranten naar Buenos Aires. Mede daardoor bloeide de stad op. Argentinië werd een van de rijkste landen ter wereld. Maar rond de Tweede Wereldoorlog veranderde dat allemaal en het land viel terug. Er was veel onrust, en onenigheid tussen conservatieven en liberalen en burgers en militairen. De regering was democratisch en dat leidde tot algemene afkeer van de politiek, corruptie, de nederlaag in de Falklandoorlog en economische problemen. Na al deze problemen kwamen er vrije verkiezingen. Toen bleek dat de Argentijnen democratie toch waardeerden. Argentinië bleef een democratie. In de jaren 90 groeide de economie, maar in 2001 stortte hij in. Er was een sociale en politieke crisis. Nu lijkt de Argentijnse economie zich te herstellen.

Geografie

Aconcagua

In het noorden van Argentinië liggen de pampa's. Deze vlaktes zijn erg vruchtbaar. In het zuiden vind je het plateau van Patagonië. In het westen, langs de grens met Chili ligt het Andesgebergte. De Aconcagua is het hoogste punt. Belangrijke rivieren in Argentinië zijn de Bermejo, de Colorado, de Paraguay, de Uruguay en de langste rivier de Paraña. Deze rivier is in totaal 4500 kilometer lang waarvan 1800 kilometer door Argentinië stroomt. Het Argentijnse klimaat is voornamelijk gematigd. Het noorden is subtropisch, het zuiden droog en subantarctisch.

De vele gezichten van Argentinië

La Boca

Het is niet verwonderlijk dat Argentinië steeds populairder wordt als vakantieland. Enerzijds een schitterende natuur: verlaten landschappen met besneeuwde bergen, verstilde meren, adembenemende gletsjers en oneindige ijsvlakten. Maar in Argentinië vind je ook de wervelende stad Buenos Aires. Een stad vol vurige tango’s, elegantie en ongekende passie. Hier wandel je over chique boulevards, geniet je van een mengelmoes van culturen en hoor je overal de meeslepende tangomuziek. In de straten van het schilderachtige La Boca zie je vele tangoparen hun ocho’s draaien.


Oorspronkelijke inwoners

De Wichí leven in het noorden van Argentinië, tegen de grenzen van Paraguay en Bolivia. Zij leefden daar van oudsher van de jacht, de visserij en het verbouwen van gewassen in kleine tuinen.

Favoriete gebieden

De leukste steden

Eten en drinken

In Argentinië wordt veel vlees gegeten. En dan vooral rundvlees. Vaak wordt het vlees klaargemaakt op de barbecue, grill of in de pan. De Argentijnse keuken is beïnvloed door de Italiaanse, Franse en Spaanse keuken. In Argentinië wordt vaak pas laat gegeten en de meeste mensen eten gezellig samen.Omdat eten, en vooral samen eten, erg belangrijk is in Argentinië vind je er veel restaurants. Een paar bekende Argentijnse gerechten zijn: Empanada's, Chimichurri en de Locro. Empanada's zijn een soort pasteitjes, Chimichurri is een pittig gekruide saus die bij het vlees wordt geserveerd en Locro is een indiaanse soep.

Argentinië is ook een wijnland. Overdag wordt er vooral koffie en thee gedronken. Ze drinken er ook veel mate.Dat is een soort kruidenthee Het drinken van mate is een sociaal ritueel.De mate wordt gedronken door een zilveren buisje uit een potje met theeblaadjes en suiker. Met de mate zouden er geheime boodschappen worden doorgegeven.

Cultuur

De tango op straat

Tango

De tango is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan in Buenos Aires. De dans is afgeleid van een aantal muziek en dansvormen uit verschillende landen. In de sloppenwijken van Buenos Aires wonen veel arme mensen. Voor deze mensen was de tango hun uitingsvorm. De tango is een verleidingsdans. Het gaat over de liefde voor het leven, maar het is ook een dramatische dans. De tango wordt niet altijd precies hetzelfde gedanst, het is namelijk een geïmproviseerde dans.

Gauchos

Gauchos zijn een soort cowboys. Ze zijn belangrijk voor de Argentijnen want elk jaar in november worden ze geëerd doormiddel van feesten. De gauchos leven op de pampa's. Dat zijn grote vlaktes die vooral bestaan uit weilanden en tarwevelden.

Voetbal

Voetbal is ontzettend belangrijk in Argentinië. De bekendste Argentijnse voetballer is Diego Armando Maradona. Hij behaalde met Argentinië de wereldtitel in 1986. In Buenos Aires zijn veel voetbalclubs maar de belangrijksten zijn: Boca Juniors (de club waar Maradona bekend is geworden), River Plate, Racing Independiente en San Lorenzo. Boca Juniors en River Plate zijn grote rivalen. De wedstrijden tussen deze clubs zijn de meeste beladen ter wereld. In Argentinië vallen de meeste doden per jaar door voetbal.

Het Argentinië van Maxima

Maxima Zorreguieta is geboren op 17 mei 1971 in Buenos Aires. Ze groeit daar ook op.

Reistips

Met dank aan

Landstede Toerisme, Zwolle. ROC Aventus, Toerisme, Apeldoorn

     

Navigatie: Regio's in Argentinië

Patagonië, Vuurland,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Argentini%C3%AB&oldid=251547"

  

 
Kaart Argentinië

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 256 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 jul 2012 om 13:31 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, A. ten Dolle, Carry, Gerben Kappert en Manon en auteurs 217.123.231.215, 212.239.181.72 en 82.215.15.228.