Architectuur van Lorraine

Ga naar: navigatie, zoeken
Architectuur van Lorraine

De Romeinen bleven er hangen. Bisdommen kwamen er tot bloei. Hertogen hielden er van kunst en architectuur. Eén van hen, Stanislas, liet een groot aantal kastelen bouwen. Ook Keizer Wilhelm liet na de annexatie van Lorraine de nodige bouwwerken optrekken. Zo bracht de geschiedenis niet alleen oorlog maar ook creatieve krachten naar Lorraine. De eerste tekenen van deze creativiteit zijn te vinden in de Gallo-Romeinse overblijfselen.


Maar de trend zette zich door/en dat is duidelijk te merken aan de talrijke kastelen van Lorraine. Het kasteel van Lunéville is het meest prestigieuze. Maar er zijn nog meer kastelen die een bezoek waard zijn: Haroué of Fléville-devant-Nancy, Gerbéviller, bekend om zijn tuinen, Commercy in de Franse Maasstreek, het fraaie renaissancekasteel van Cons-la-Grandville, het kasteel van la Grange bij Thionville, Saint-Sixte in het Moezeldepartement, Hattonchatel vlakbij het Lac de Madine enz.... Sommige kastelen zijn compleet gerestaureerd zoals het kasteel van Malbrouck in Manderen, aan de grens met Luxemburg en Duitsland. Soms vinden we nog oudere bouwsels, met name op het platteland, zoals in Saint-Baslemont of Jaulny. Lorraine kreeg in de loop der tijden te maken met heersers als Julius Caesar, Karel de Stoute, Keizer Karel en Lodewijk XIII. Daardoor ontstond een grote diversiteit aan stijlen in de architectuur. Ook genres en tijdperken lieten hun sporen na. Zo kwam de Renaissance volop tot bloei in Lorraine.


Een mooi voorbeeld hiervan is de bovenstad van Bar-le-Duc die zelfs op nationaal niveau een van de meest opmerkelijke voorbeelden is. Ook Saint-Mihiel (Maison du Roi...) en de grotendeels gerestaureerde dorpen van Chatillon-sur-Saône of [[Marville[[ horen bij het erfgoed uit de Renaissance. Nancy mag uitpakken met een uitzonderlijk pronkstuk uit de 18e eeuw, dat gerealiseerd werd door Emmanuel Héré, en een aantal art nouveau juweeltjes. Sporen van Le Corbusier vinden we in Briey (de befaamde 'Cité radieuse'). Ook Metz heeft het nodige te bieden met de Saint-Etienne kathedraal, een gotisch kunstwerk, de middeleeuwse Place Saint Louis, de Place de la Comédie met zijn 18e-eeuwse theater, de Porte des Allemands, de Kapel van de tempeliers en de statige keizerlijke wijk bij het station.


Met dank aan

Comité Régional du Tourisme de Lorraine

Comité Régional du Tourisme de Lorraine

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Architectuur_van_Lorraine&oldid=218573"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:24 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en Vera en auteurs Maren.