Aquitaine: De grootste wijnstreek van verfijnde wijnen

Ga naar: navigatie, zoeken
Aquitaine

Soms maakt de geschiedenis rare fratsen! Het Zuidwesten van Frankrijk, Aquitanië – “het land van water” zoals Cesar het noemde – is ook de streek waar de beroemdste wijnen ter wereld vandaan komen. Wie heeft zich niet even zitten verlekkeren bij het horen van namen als Yquem, Margaux, Pétrus of Mouton Rothschild? Deze prestigieuze wijnkastelen liggen in onze streek. Wist u dat?


In Aquitanië ontsnapt niemand aan de wijnbeschaving. Of je nu wel of niet een wijngaard bezit, wel of niet lid bent van een wijngilde, een ervaren liefhebber of een onnozele nieuweling bent, maakt helemaal niets uit! Meer dan 2000 jaar gemeenschappelijk bestaan hebben nauwe banden geweven tussen mens en wijngaard. De wijngaard en de wijn maken deel uit van ons dagelijkse leven. Ze zijn onze geschiedenis, geven vorm aan ons landschap en blijven voor altijd in ons geheugen. Onmogelijk om de wijn te scheiden van de streek die hem geboren heeft zien worden: mensen, steden en dorpen, vestingen, kerken en kastelen… zijn in Aquitanië altijd nauw verbonden met de wijngaard, of we het nu over de wijnen van Bordeaux hebben of die van Bergerac, over de Jurançon of de Irouléguy, zandwijn of wijn van de tsaar…


Wijn? In Aquitanië vinden we voor alle belangrijke momenten in het leven de bijpassende wijn. In de zomer wordt de rosé (Bordeaux Claret of Lys de Buzet) voor een picknick in het bos of op het strand uit de tas gehaald, en waar anderen om vijf uur ‘s middags genieten van een kopje thee, zetten wij onze tanden liever in een stuk hartige worst en drinken er een lekker glas rode wijn of rosé bij.

Als het tijd is voor de aperitief laten we ons verleiden door een glaasje Lillet (‘vin cuit’ – witte of rode, tijdens de gisting verhitte, wijn – waarin stukjes citrusvruchten en geurige kruiden hebben geweekt, het is het lievelingsaperitiefje van de Bordeauxstreek), tenzij we de voorkeur geven aan een Sauternes, een Barsac of een Monbazillac om de eetlust op te wekken.


Schaal- en schelpdieren worden altijd geserveerd met droge witte wijn, die soms heerlijk fruitig kan zijn: een Entre-deux-Mers of een Bordeaux Supérieur, tenzij u door de knieën gaat voor een Irouléguy. En voor het hoofdgerecht – vis of vlees, of dikwijls beide - hangt alles af van de gelegenheid waarvoor u kookt, om te weten hoe u het klaarmaakt en dus welke wijn u erbij serveert. In het algemeen zult u kiezen voor een Graves, een Médoc of een Saint Emilion, tenzij u de voorkeur geeft aan een Duras of een Madiran.


Iedereen weet dat wijn en kaas goed samen gaan, maar heeft u wel eens een ‘vin liquoreux’ geprobeerd – een laat geoogste Jurançon bijvoorbeeld – bij een schimmelkaas, zoals Roquefort of een Bleu des Causses?


En heeft men u wel eens een goede rode wijn voorgeschoteld, laten we zeggen… een Pécharmant, bij uw chocolademousse (met pure chocolade uiteraard)?


Aan het einde van de maaltijd, als de tongen allang losgekomen zijn, - we zijn per slot van rekening in Gascogne - is het moment aangebroken om een pruim op brandewijn of armagnac te proeven. Trouwens, aan het einde van een lekkere maaltijd komen de kwaliteiten en rijkdommen van armagnac het beste tot uiting, ook al kunnen jonge armagnacs gebruikt worden om bepaalde schotels heerlijk te parfumeren. Armagnac? Laten we luisteren naar wat Loulou Darmanté ons erover zegt:


“Armagnac die net uit de distilleerkolf komt, kan uitstekend gedronken worden tussen een bosduifsalmi en kalkoen met kastanjes. Een driejarige armagnac, trots op zijn vijftig procent alcohol, kan gebruikt worden om een omelet of een parelhoen lekker te flamberen en in een kopje koffie kan hij een liefhebber van “jonge dranken” in een vrolijke stemming brengen. Hij moet ten minste tien jaar in dezelfde eikenhouten fust blijven liggen om een harmonieuze en krachtige atleet te worden. Daarna geeft elk jaar zijn eigen touch, noot en parfum. Rond de vijfentwintig jaar benadert hij de status van kunstwerk. En als hij weldra daarna in het glas geschonken wordt, kan alleen de eeuwigheid hem nog veranderen.”


De grootste wijngaard van verfijnde wijnen ter wereld ligt in Aquitanië!

Uitgedrukt in enkele cijfers betekent dat:

  • 145.000 hectare wijngaard
  • een gemiddelde productie van 8,3 miljoen hectoliter per jaar (ofwel 1,2 miljard flessen)
  • 71 Appellations Contrôlées (A.C.)
  • 33.000 wijnbedrijven
  • 78 wijncoöperaties en wijnbouwersunies
  • 500 handelshuizen met 6.400 werknemers
  • een omzet van 14 miljard Franse frank, waarvan ongeveer 30% bij de export

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:21 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en auteurs Pepperbot en Maren.