Andorra

Ga naar: navigatie, zoeken
Pueblo de Pal

Andorra is een klein land dat tussen Frankrijk en Spanje ligt, in het hartje van de Pyreneeën. Het strekt zich uit over een grondgebied van 468 km2 en telt ongeveer 72.320 inwoners.

Menu

Waarom er naar toe?

De bevolkingsconcentraties bevinden zich langs de belangrijkste rivieren: de Valira del Nord, de Valira d'Orient en de Gran Valira. Andorra telt zeven geografische en administratieve grenzen, de paroisses (parochies) genoemd: Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella (hoofdstad), Sant Julià de Lòria en Escaldes-Engordany. Volgens de legende werd Andorra in 805 door Karel de Grote gesticht uit dank voor de hulp die de bevolking had geboden in de strijd tegen de Saracenen.


Hoe dan ook, de erfenis van meer dan 700 jaar feodaal voogdijschap onder de Bisschoppen van Urgell en de Graven van Foix heeft Andorra in een Co-Prinsdom omgevormd, onder het gezag van twee Co-prinsen: de Bisschop van Urgell en de President van de Franse Republiek, opvolger van de Graaf van Foix. De oprichtingsdocumenten van deze feodale akkoorden, bekend als de Pareages, dateren van 1278 en 1288. Op 14 maart 1993 wordt bij referendum de eerste geschreven Grondwet van Andorra aangenomen.

Werelderfgoed

Madriu-Claror-Perafitavallei

Favoriete gebieden

De leukste steden

Lekker actief

Als land in het hooggebergte biedt Andorra mogelijkheden voor zomeractiviteiten aan, zoals voettochten door de valleien, trektochten in het middelhoge gebergte en de beklimming van bergtoppen met een hoogte van meer dan 2700 meter. De Vallei van de Riu Madriu, de Vallei van Incles, de bergpas van la Gallina, de meren van Pessons en Tristaina, de vijver van la Nou en de bergtoppen van Coma Pedrosa en Casamanya zijn - onder meer -traditionele excursieplaatsen in het hartje van een adembenemend landschap.

Vele activiteiten richten zich tot het hele gezin: avonturencircuits, educatieve wandelpaden, pittoreske wegen, uitstappen per fiets, in quads, te paard, boogschieten, klimmen, golf of pitch&putt. Andere sporten zoals turnen, zwemmen, tennis enz ... kan u in de sportcentra van de verschillende parochies beoefenen. De gids voor bergactiviteiten biedt u meer informatie over de mogelijke excursies in Andorra. Alle diensten voor toerisme van het Prinsdom bieden excursies met gidsbegeleiding in de Andorrese bergen aan.

De natuur is een kwetsbaar ecosysteem en dient te worden beschermd. Daarom raden wij u dringend aan er grote zorg voor te dragen en haar vanuit alle aspecten te verdedigen want de meeste natuurelementen zijn onvervangbaar.

Eten en drinken

Traditioneel gerecht

In Andorra gaat de oorspronkelijke, puur traditionele gastronomie hand in hand met een fijne keuken van verse producten. Specialiteiten zoals rivierforel, wildbraad, op leisteen gebakken en geroosterd vlees, avioli van kweepeer, gevarieerde charcuterie en velerlei soorten champignons, worden in fijne en heerlijke gerechten bereid. U kan deze mengeling van gisteren en vandaag in de verschillende bordes (hoeven) proeven die zowat overal in Andorra verspreid zijn en zich tot gastvrije en gezellige restaurants hebben omgevormd. Behalve de bordes, bestaat de Andorrese keuken uit een breed en gemengd aanbod, gaande van de uitgebreide Franse keuken

Overnachten

Vergeet niet mee te nemen

Wat ik heb meegemaakt!!

Reistips

Met dank aan

VVV Andorra

Andorra

 

Navigatie: Steden en dorpen in Andorra

Andorra, Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino, Pas de la Casa, Sant Julià de Lòria, Soldeu,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Andorra&oldid=254740"

  

 
Kaart Andorra

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 970 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 dec 2015 om 17:07 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy, Karlyn, Anne, Carry en Vera en auteurs Pepperbot en Maren.