Algemesí

Ga naar: navigatie, zoeken
De Mare de Déu de la Salut-feesten
Menselijke piramides tijdens de uitvoering van de dans La Muixeranga

Elk jaar staat het dorpje Algemesi in de Spaanse regio Valencia in het teken van verering van de Heilige Maagd, tijdens de Mare de Déu de la Salut-feesten. Processies, traditionele dansen en curieuze exposities slepen iedereen mee in het opzwepende feestgedruis. Op de laatste dag van de feesten vormen ruim tweehonderd man menselijke piramides tijdens de uitvoering van de dans La Muixeranga. Dit unieke spektakel staat garant voor een onvergetelijke ervaring.

Processies en menselijke piramides

Elk jaar op 29 augustus start Algemesi haar eerbetoon aan de patroonheilige van de stad: De Heilige Maagd van Welzijn. Van alle feestelijkheden zijn de traditionele processies het meest opzienbarend. Op 7 september om 22.00 uur start de Processó de les Promeses, de volgende ochtend om 10.00 uur gevolgd door de Processoneta del Matí en diezelfde avond om 20.00 uur afgesloten met de Processó de Volta General. Aan het eind van deze laatste processie, wanneer het standbeeld van de Heilige Maagd de kerk van Sant Jaume bereikt, is op de Plaza Mayor een kleurrijk en oorverdovend tafereel te ervaren. Ruim vijfhonderd mensen voeren eeuwenoude dansen uit waaronder de Bastonets, Pastorets, Carxofa, en Arquets i Llauradores. Elke dans heeft zo haar eigen compositie en geschiedenis.Tijdens La Muixeranga wordt een ongelooflijk moedig staaltje teamwerk vertoond als honderden mannen samen een torenhoge piramide vormen.

Spaanse traditie

Gedurende dit ongekende eerbetoon aan de Heilige Maagd, is Algemesi het toonbeeld van eeuwenoude Spaanse traditie. Terwijl buiten de kerk allehande feestelijkheden plaatsvinden, worden in de kerk van Sant Jaume elke dag bijzondere missen verzorgd. Op het Plaza Mayor is bovendien een curieuze stierenvechtersring gebouwd van hout en touw. Deze constructie staat symbool voor de lokale architectuur. Tijdens de manifestatie vertonen de beste stierenvechters van het land hier hun kunsten. In het Festa museum zijn elk jaar weer bijzondere (culurele) tentoonstellingen te bewonderen. De dansers, inwoners van Algemesi, dragen kostuums die soms al eeuwenlang in de familie zijn. Het meest bijzondere van De Mare de Déu de la Salut-feesten is echter, dat er geen toeschouwers zijn. Iedereen doet op zijn of haar manier mee aan het eerbetoon: als danser, processielid, aanmoediger of als stille bewonderaar.

Algemesi en omgeving

Het dorpje Algemesi ligt op 32km ten zuiden van de hoofdstad Valencia. Op het moment is Algemesi, met 28.000 inwoners, de tweede grote stad van het gebied Ribera Alta. Algemesi ligt op korte afstand van de prachtige stranden van Oliva en Gandia. De stranden van beide plaatsen hebben onlangs de Blauwe Vlag-status gekregen. De Blauwe Vlag is een internationaal eco-label dat duurzaamheid en kwaliteit van stranden en havens garandeert. De regio Valencia heeft in totaal 89 stranden en 12 havens met deze Blauwe Vlag-status. Voor de echte paella liefhebbers, is een bezoek aan het natuurpark Albufera de moeite waard. In deze lagune, in de buurt van Algemesi, wordt een groot gedeelte van de Spaanse rijst geteeld.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Algemes%C3%AD&oldid=218233"

  

 
Kaart Algemesí

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1346 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:07 door Wereld.