Albi

Ga naar: navigatie, zoeken
Albi

Albi ligt in de Midi-Pyreneeën, dicht bij de stad Toulouse in Frankrijk. Albi is met haar 50.000 inwoners de op één na grootste stad van de Tarn en bezit twee beroemde monumenten: de kathedraal Sainte- Cécile en het Toulouse-Lautrec museum. Het oude centrum rond de kathedraal Sainte-Cécile is dé ontmoetings-plek van de stad. Het middeleeuwse Vieil Alby is een verzameling van schattige steegjes met vakwerkhuizen, boetiekjes, herenhuizen uit de Renaissance en andere prachtige monumenten, zoals het klooster Saint-Salvi.

Achter de kathedraal ligt het Palais de la Berbie (13e eeuw). Deze werd vroeger bewoond door de machtige bisschoppen van Albi. Tegenwoordig is hier het Toulouse-Lautrec museum gevestigd, dat geheel gewijd is aan de beroemde schilder die in 1864 in Albi werd geboren. De Franse Berbie tuinen bij het museum zijn in de 17e eeuw in terrassen boven de rivier de Tarn aangelegd.


De natuur maakt een belangrijk deel uit van het oranjegetinte stedelijke landschap van Albi. Midden in de stad lopen drie wandelroutes van circa 1 km die ieder een andere kijk op de stad geven. De route Sentier des Berges loopt langs de Tarn, de kathedraal Sainte-Cécile, het Palais de la Berbie en de steigers waar de “gabarres” vandaan vertrokken. De gabarres zijn platbodems die vroeger werden gebruikt om lokale handelswaren te vervoeren. Zij doen nu dienst als rondvaartboten voor een tochtje op de Tarn.

Pont Vieux et Pont Neuf d'Albi

De tweede wandelroute, Sentier Sauvage, loopt van de Pont Neuf naar de Avenue du Loirat. Deze route kent wat obstakels met het oversteken van een wed en de rotsige passages. De laatste, de Sentier de la Mouline, loopt langs de beek Caussels en biedt een zeer aangename familiewandeling.


Op een half uur van Albi staat, midden in de wijngaarden van de AOC Gaillac, een mooi landhuis dat omringd is door een muur uit de 13e en 16e eeuw. Voordat de familie van Generaal d’Hautpoul hier eigenaar van werd, was deze woning in bezit van de jongste tak van de Toulouse-Lautrec familie. In het landhuis is nu een sfeervol 4-sterren hotel gevestigd. De ruime kamers zijn gezellig ingericht en er hangen reproducties van de schilderijen als knipoog naar dit talentvolle kind van Albi. Vanaf het zwembad aan de voet van een rotsachtig gebergte is er een schitterend uitzicht op de wijngaarden van Gaillac.


Na Parijs en Lyon is Albi een van de zeldzame steden in Frankrijk die bezoekers voorstelt om helm en laarzen aan te trekken en de stadsrioleringen te verkennen. Het is een hoogst ongewone wandeling met een avontuurlijk aroma, die onder meer de stadsontwikkeling in de 19e eeuw blootlegt. Het Office de Tourisme nodigt u daarnaast ook uit om de fabricatiegeheimen te ontdekken van het aardewerk van Albi. U bezoekt een familiezaak waar men op een creatieve manier, maar zonder veel omhaal, aardewerk produceert. De producten zijn zo succesvol dat u ze in de meeste Franse tuincentra terugvindt.


Parken, tuinen en groene ruimtes vormen een belangrijk onderdeel van het stadslandschap in Albi. Het zijn getuigen van een leefmilieu waarin erfgoed en natuur harmonieus samengaan. De ‘Echappée Verte’ of groene uitstap biedt u een wandeling van 3 km in het centrum van de stad. Het laat u Albi ontdekken vanuit een andere invalshoek. Er zijn 3 bewegwijzerde paden: le sentier des berges (het oeverpad), le sentier sauvage (het natuurlijke pad) en le sentier de la Mouline.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Albi&oldid=246090"

  

 
Kaart Albi

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1015 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 12 jul 2011 om 15:51 door Wereld. Eerdere bijdragen van Anne en Carry.