Al het beste van de zee

Ga naar: navigatie, zoeken
De zee in La Manche

Waar u ook bent in La Manche, de zee is nooit ver weg! Niet verwonderlijk dus dat met 355 km kust diverse zeeproducten het menu sieren. Vis en schelpdieren worden overal aan wal gebracht en bij opbod verkocht in Granville en Cherbourg. La Manche is het tweede departement van Frankrijk op het gebied van visvangst. Bovendien levert het departement de meeste oesters van Frankrijk. Op 3 plekken aan de westkust worden deze schaaldieren gekweekt: van Saint Vaast-la-Hougue tot in de Baie des Veys. De oester is een ware boost van energie: rijk aan mineralen, proteïnen en vitaminen. Van wijn kennen we de benamingen cru en AOC. Naast de boter en cider van La Manche krijgt ook zijn bekende holle oester dit kwaliteitskeurmerk. Hij wordt geroemd om zijn echte zeesmaak en authenticiteit. Er zijn 3 crus, soorten. Alle zijn van de beste kwaliteit en krijgen het herkomstlabel AOC (Appellation d’Origine Controlée). De westkust van La Manche, van PortBail tot Granville, brengt oesters voort met een smaak van de ‘volle zee’ en worden ‘fines’ genoemd. De oesters die aan de oostkust worden gekweekt, zoals de cru van Saint-Vaast-la-Hougue en Isigny, heten ‘spéciales’, smaken naar noten en zijn heel vlezig. Het verschil zit in het gewicht van de oester in de schelp.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Al_het_beste_van_de_zee&oldid=218167"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:03 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy en Karlyn.