Adelaide

Ga naar: navigatie, zoeken
Universiteit Adelaide

Tientallen jaren lang gold de hoofdstad van de deelstaat South Australia als de minst gezellige stad van Australië. Het bijna overdreven aantal kerken voor ongeveer een miljoen inwoners bevestigde dit cliché binnen het continent. Intussen is dit beeld wezenlijk veranderd.

Menu

Het bezoeken waard

Heden ten dage draagt Adelaide met trots de naam „stad van de festivals“ en vermaakt inwoners en gasten het hele jaar door met belangrijke cultuur- en sportevenementen. Het kunstfestival van Adelaide, dat om de twee jaar plaats vindt, geldt wereldwijd naast Edinburgh en Avignon als één van de drie belangrijkste festivals in deze soort. Tegelijkertijd wordt ook het Adelaide Fringe Festivalgehouden, dat de mensen buiten op straat in de ban houdt. Altijd in januari maakt ook de sfeer van de Tour Down Under zowel toeschouwers als actieve sporters enthousiast. Vele wielrenners, die hun krachten in deze Australische variant van de Tour de France meten, komen uit het buitenland.

Genieten van de zon tijdens een gondelvaart op de River Torrens behoort tot de ontspannende activiteiten in Adelaide.

Talrijke parken nodigen uit al wandelend met Adelaide kennis te maken. Aan de oevers van de Torrens River bevindt zich het Festival Centre, Adelaides internationale centrum voor beeldende kunst. Op de Grenfell Street heeft het Tandanya National Aboriginal Cultuurinstituutzijn thuis gevonden in een honderd jaar oude verbouwde nevenvestiging van een elektriciteitscentrale. Het is het oudste kunstcentrum van Australië in eigendom van en onder leiding van Aboriginals. Wetenswaardige zaken over de traditionele voeding en cultuur van de oorspronkelijke bewoners ervaren de bezoekers tijdens de Aboriginal Plant Use Trail. De educatieve route in de botanische tuin laat de grote rijkdom aan creativiteit zien, waarmee de Aboriginals planten als voedsel, voor behuizing en in geneesmiddelen gebruiken.

In de botanische tuin bevindt zich eveneens het National Wine Centre Australië, slechts vijf tot tien minuten lopend verwijderd van de meeste hotels in de stad en het levendige kwartier East End met de vele restaurants. Met gebruikmaking van de nieuwste multimedia-technologie neemt het National Wine Centre Australië je mee op een een interactieve reis door het verleden, het heden en de toekomst van de Australische wijnproduktie. Bezoekers kunnen met de hologrammen van bekende wijntelers spreken, toekijken bij de wijnproduktie en een nog fijnere neus krijgen voor de vele wijnsoorten.

Eten en drinken

Adelaide biedt de ontspannen en gastvrije sfeer van leven, dat bezoekers van Australië zo waarderen. Naast kunst en sport speelt lekker eten en drinken een grote rol. Dat maakt de aantrekkelijkheid van Adelaide beduidend groter. De meer dan 700 restaurants en 600 pubs in de stad maken het streven van Adelaide duidelijk, een bijzondere sfeer te willen aanbieden.

In de Gouger Street, de „Eat Street“ is er een onovertroffen keuze aan internationale restaurants en cafés. Er wordt Thai, Vietnamees, Maleis, Japans, de regionale Chinese keuken en yum cha, Franse en Argentijnse specialiteiten geserveerd.

Shoppen

Liefhebbers van antiquiteiten kunnen echte schatten en meubels vinden in de Magill Road.

De avond is te kort

Rundle Street is bekend om zijn karakteristieke cafés, funky boutiques en nightclubs, die het tot de levendigste straat van Adelaide maken.

Lekker actief

Duiken

In Adelaide is onder water veel te zien. Neem eens een kijkje onder water bij het Troubridge Point of bij de inktvissen van Lasseters Reef.

In de omgeving

Adelaide ligt ingebed in het idyllische landschap tussen de glooiende heuvels van de Mount Lofty Ranges en de kalme Golf van St. Vincent.

Een beeld van Adelaide, dat ook nu nog opgaat, is die van de „20-minuten-stad“. De meeste vrij grote trekpleisters zijn gemakkelijk te bereiken en bevinden zich maar 20 minuten lopen van het centrum van de stad. Zoals de schilderachtige Adelaide Hills of een leuk stadje als Hahndorf.

De inheemse dierenwereld kan men in het Cleland Wildlife Park en Warrawong Sancturay bewonderen.

Ook ben je met de auto binnen 20 minuten in de populaire badplaats Glenelg. Het stukje met de historische tram, die rijdt tussen het Victoria Square in het centrum en het strand Glenelg, duurt dan wel vijf minuten langer. Maar het ritje is daarentegen een bijzondere attractie, waarvan ook graag de plaatselijke pendelaars willen genieten.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Adelaide&oldid=248354"

  

 
Kaart Adelaide

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 328 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2011 om 09:27 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy, Anne en Bertus en auteurs Pepperbot.